taekwon-do - a sportágról

Mi a Taekwon-do?

taekwondo[1] (태권도, 跆拳道) egy koreai eredetű harcművészet. A szó jelentése: a lábbal és kézzel küzdés művészete.

Kialakulása

Réges régen, a messzi-messzi Keleten

A távol-keleti harcművészetek gyökereit az évszázadokkal ezelőtti, feudális világban kell keresnünk. Abban az időben mindennapos volt a küzdelem, olykor életre-halálra. Aki a harcművészetek valamelyikében jártasságot szerzett, a maga és mások védelmére használhatta az elsajátított technikákat, csökkentve kiszolgáltatottságát az útonállókkal, vagy a hadurak túlkapásaival szemben. Gyakorlati okok hívták életre a küzdelmi művészeteket, ám ahhoz, hogy valaki igazán komoly, mesteri szintre jusson, nem heti egy-két órányi, könnyed testedzésre volt szükség, hanem folyamatos, intenzív, életmódszerű gyakorlásra.

A Taekwon-do tanai

A Taekwon-do szellemiségének öt alappillére van:

Udvariasság – Becsületesség – Állhatatosság – Önuralom – Rettenthetetlen küzdőszellem

Ezeket mind a gyakorlásban, mind az éles helyzetekben, mind a hétköznapokban szem előtt tartjuk. Attól, hogy valaki kilép a dojangból (edzőteremből), a harcművészeti elveknek még nem fordíthat hátat!

HARC – a valódi küzdelmet önmagunkkal vívjuk

A harcművész az igazi harcot nem is a küzdelemben vívja, hanem akkor, amikor saját korlátainak és lehetőségeinek folyamatos meghaladására törekedve, verejtékes munkával mind pontosabbra és hatékonyabbra csiszolja technikáit. Önmagát, a fájdalmait és csüggedését kell legyőznie. A tudás elmélyülésével a továbbfejlődés csak egyre komolyabb önuralom, türelem és kitartás révén érhető el. És aki e képességeit magas szintre fejleszti, annak élete egészét tartás, önfegyelem és egyensúly jellemzi. Igaz volt ez a kezdetekkor – igaz ez napjainkban is. Ma ugyan többnyire nem vagyunk folyamatos barbár, vad veszélynek kitéve, de a modern életnek is megvannak a maga nehézségei. Testünk a mozgásszegény életmód következtében hamar sorvadásnak indul, a folyamatos stressz és a bizonytalanságok szellemi és lelki egyensúlyunkat kezdik ki.

MŰVÉSZET – tökéletes összhang

A küzdősport szabályozott, formalizált harc: fő célja az eredményes fizikai küzdelem, akár versenyszinten is. A harcművészet azonban – miként a művészetek általában, amelyek a nem hétköznapi minőség létrehozását tekintik feladatuknak – az esztétikus, pontos és kifinomult mozgás mellett a test, a lélek és a szellem tökéletes összhangjára is törekszik. A harmóniára, amely zaklatott korunkból kiveszni látszik. Fontos lenne, hogy újra felfedezzük – így életünk minősége válik jobbá.A tradicionális Taekwon-do állhatatos tanulásával ezen az úton járunk.

A modern Taekwon-do

Cshoi Honghi (Choi Hong Hi) (koreaiul: 최홍희) nagymester az 1940-es és 50-es években, 24 formagyakorlatra (tull) alapozva fejlesztette ki a Taekwon-dót, majd hivatalosan 1955-ben alapította meg a stílust.

A pusztakezes harcművészetek e koreai válfaja hamar népszerű lett, Magyarországra Harmat László IX. Danos Nagymester segítségével került 1977-ben. A hazai szervezetnek több, mint 40 klubja van.

Ma a Taekwon-dót világszerte több millióan gyakorolják. Két nagyobb nemzetközi szervezete, az ITF (International Taekwon-do Federation) és a WTF (World Taekwon-do Federation) a világ legtöbb országában jelen van.

Bővebben a történetről itt lehet olvasni, ide kattintva pedig egy kis tudástárat mutatunk.